Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Tuesday, November 9, 2010
Kurma Daging & Kobis
Resipi ini turun temurun keluarga sebelah emak...lain dari kurma biasa sebab letak kobis :)
resipi utk 4 org makan
500gm daging lembu yg dipotong kiub sederhana besar (rebus dulu biar empuk ye)
3 ulas bawang merah sederhana besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
1 peket rempah kurma daging diletak 2 sudu santan cair dan gaul rata
santan dari 1 biji kelapa dibahagi 2..satu santan cair (campur 1/2 cawan air) 1 santan pekat
rempah 3 sekawan (bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih)
3 sudu kerisik
Minyak zaitun 4 sudu (saya letak minyak zaitun utk masakan daging dan santan..hilangkan kolestrol gitu) :)
air secukupnya
1 biji tomato dibelah 6 (kasi warna sikit)
1 labu bawang besar dibelah 4
1/2 biji kobis di potong besar2 daunnya
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis rempah 3 sekawan
2. masukkan bahan hirisan dan biar garing sikit
3. Letak rempah kurma..letak air sikit dalam 2 sudu dan kacau
4. Letak kerisik dan kacau..biar pecah minyak..
5. Masukkan daging yg direbus tadi dan santan cair..kacau rata
biar empuk dan pecah minyak
6. Masukkan santan pekat..kacau..kobis dan biar kobis empuk
7. Masukkan tomato dan bawang besar..kacau
8. Masukkan garam, gula sikit dan biar mendidih...tutup api..siap dihidang
Labels:
Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment