Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Wednesday, November 3, 2010

Kari Kepala Ikan




Bahan2 :

Kepala Ikan Merah yg dibelah 2
Bahan2 :

1 kepala ikan merah dibelah 2
5 batang bendi di buang hujung dan pangkalnya
6 ulas bawang merah dihiris
5 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
2 tangkai daun kari
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 peket rempah kari ikan BABAS atau Alagappas
garam secukup rasa

Cara2 :

1. Bersihkan ikan dan ketepikan
2. hiris bwg putih dan bwg merah...satukan dalam mangkuk dan tuang serbuk kari..letak 2 sudu air dan gaulkan..
3. Tumis bahan2 tadi sampai pecah minyak dan naik bau, letak daun kari...letak air asam jawa..kacau
4. masukkan santan cair...kacau perlahan..masukkan bendi dan kepala ikan
5. bila dah mengelegak sikit letak santan pekat..kacau..mendidih..
6. Masukkan garam secukup rasa..kacau.....mendidih...tutup api dan hidang..senang je kan :)

No comments:

Post a Comment