Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Saturday, November 6, 2010
Kerabu Pucuk Paku dan Kerang
BAHAN-BAHAN :
Utk kerabu :
2 ikat pucuk paku (ambil pucuk sahaja) dicelur dengan air panas.
taugeh 30 sen dicelur dengan air panas
Kerang sekilo direbus dan ambil isi
4 ulas bawang merah dihiris halus
4 batang cili api dihiris halus
Kuah :
Cili kering 8 batang direndam air panas dan kisar bersama 5 biji bawang merah
2 sudu kerisik
2 cawan santan pekat
CARA-CARA :
1. celur pucuk paku taugeh dan ketepikan.
2. kopek kerang yg sudah direbus dan ketepikan
3.Hiris bawang merah dan cili api ketepikan
4. ambil bahan kisar dan satukan bersama santan dan kerisik didalam periuk..masakkan (supaya tahan lama-tak masak pun tak apa tapi nanti tak tahan lama, cepat basi)
5. Letakkan garam dalam kuah kacau rata.
Satukan sayur2an dan kerang dalam bekas..tuang kuah sikit2 dan gaul rata. Siap untuk dihidang...
Labels:
Kerabu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment