Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Saturday, November 20, 2010

Gulai Lemak Daging Salai


BAHAN2 :

1 kg daging dikelar-kelar
2 sudu garam kasar
2 keping asam gelugur (asam keping le tu)
500 ml air
500 ml santan
1 batang serai dititik
4 biji kentang dipotong 4
garam secukup rasa
2 biji cili hijau dibelah 2

bahan utk dikisar:
10 tangkai cili padi (kalo nak pedas leh tambah lagi ye)
1.25cm kunyit (kalo tak der serbuk pun okay tapi letak masa memasak)
4 ulas bwg merah
2 ulas bawang putih

CARA2:
1. Gaul daging yg telah dikelar dgn garam kasar dan pes kunyit.letakkan dalam dulang pembakar yg dialas ngan daun pisang..tutup dengan daun pisang dan panaskan ketuhar dgn mode memanggang 170 degree dan panggang hingga kering.
2.potong sebesar ibu jagi dan ketepikan.
3. masukkan bahan2 yg dikisar bersama daging dan asam gelogor, serai, dan air ke dalam periuk..masak dalam api sederhana
4. masukkan santan dan kentang. perasakan dengan garam, masukkan cili hijau dan kacau hingga mendidih dalam api kecil. terus kacau sampai gulai pekat dan empuk

No comments:

Post a Comment