Hari ni masak masakan Terengganu.
Sarapan laksa terengganu dan tengahari singgang Terengganu. Kita letak resipi singgang dulu la😃
.
5 potong ikan tongkol (ini takde jadi makcik pakai ikan kembung jelah😁)
1/4 inci lengkuas - dihiris nipis
1 inci kunyit hidup - dihiris nipis
1 sudu teh serbuk kunyit
2 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
3 keping asam gelugor
3 biji cili padi - diketuk
5 biji bendi
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
Sarapan laksa terengganu dan tengahari singgang Terengganu. Kita letak resipi singgang dulu la😃
.
5 potong ikan tongkol (ini takde jadi makcik pakai ikan kembung jelah😁)
1/4 inci lengkuas - dihiris nipis
1 inci kunyit hidup - dihiris nipis
1 sudu teh serbuk kunyit
2 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
3 keping asam gelugor
3 biji cili padi - diketuk
5 biji bendi
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
Cara-cara:
Masukkan air ke dalam periuk secukupnya.
Apabila air telah mendidih,masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit,serbuk kunyit dan lengkuas dalam periuk.
Kemudian,masukkan pula ikan tongkol, asam gelugor, cili padi dan bendi.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Siap untuk dihidang.
.
#singgang #singgangterengganu #homecooked #masak2 #masakanrumah #resipi
Apabila air telah mendidih,masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit,serbuk kunyit dan lengkuas dalam periuk.
Kemudian,masukkan pula ikan tongkol, asam gelugor, cili padi dan bendi.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Siap untuk dihidang.
.
#singgang #singgangterengganu #homecooked #masak2 #masakanrumah #resipi
No comments:
Post a Comment