Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Tuesday, June 9, 2020
Kimchi
KIMCHI
Kali ni tambah cili padi sikit bagi lagi kickπ
.
Resipi π
.
Bahan A
Kobis Cina yg panjang tu.
3 sudu cuka makan
3 sudu gula
3 sudu garam
Air utk merendam kobis
.
Cara A
Bersihkan kobis. Pastu potonglah 2 inci2 (besar2)
Masukkan dalam besen. Letak air sampai tenggelam kobis. Masukkan cuka makan, garam dan gula. Rendam selama 2 jam. Lepas dua jam tu cuci bersih2. 3 ke 4 kali cuci sampai bau cuka semua tu kurang. Toskan.
.
Prepare paste. Bahan paste π
Serbuk cili 4 sudu (kalau nak lagi pedas bubuh byk sikit)
Sos ikan 4 sudu (kalau rasa kurang masin, tambah sikit lagi
Gula secukup rasa
Bawang putih dicincang dlm 7 ulas
Kali ni kami letak cili padi sikit πΆ️ (ni tumbuk ya)
.
Caraπ
Campur semua jadikan paste.
.
Bahan lain jika suka
Daun bawang potong 2 inci
Sedikit bijan
.
Campurkan daun bawang, Bijan dan kobis. Masukkan paste dan Gaul rata. Letak dalam bekas. Simpan dlm fridge.
.
Ramadhan Day 25
.
#kimchi #koreankimchi #homemade #masakanringkas #masak2 #koreanfood #pkp #ramadhan #stayathome #dudukrumah #resipiringkas #resipi #resipikimci #kimchiringkas #sukakimchi #homecooked #dapurkekla
#kimchiringkas #kimchi #eisyaiscooking #homecooked #homemade #resipiringkas #ramadhan #koreankimchi #koreanfood
Labels:
Koreanfood,
Sayuran
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment