Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Wednesday, July 24, 2013

Ikan Patin Masak Tempoyak



Ikan Patin Masak Tempoyak

Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin dipotong
5 biji cili padi - ditumbuk nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup ditumbuk
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
1-2 kuntum bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika perlu
garam secukup rasa
Kalau tempoyak masam sgt kena letak gula sikit dlm masakan

Cara-cara:
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa atau limau nipis.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping. Kalau masam sgt letak gula sikit..imbangkan rasa.

No comments:

Post a Comment