BUTTERPRAWN MILK / UDANG BUTTERMILK
Utk udang celup tepung
500g udang (dibuang kulit & saraf kat belakang dia tu) Kalau nak tambah lagi boleh jugek.agak2 wokeh.
Udang perap dengan 4 ulas bawang putih ditumbuk, 1/2 inci halia ditumbuk.
1/2 sudu teh lada sulah
Perap utk 30 minit
2-3 sudu besar tepung jagung
3-4 sudu besar tepung gandum
Minyak utk menggoreng
Kuah:
150ml susu cair
4 biji bawang putih dicincang
3 tangkai daun kari
3 tangkai cili hijau
minyak untuk menggoreng
garam & gula secukup rasa
2-3 sudu besar butter
1 sudu teh tepung jagung dibancuh ngan air
CARA-CARA
UDANG :
Perap udang yang telah dibuang kulit bersama Lada sulah, bawang putih, & halia yang telah ditumbuk. Perap selama 30 minit di dalam peti sejuk.
Campurkan tepung jagung & tepung gandum. Setelah itu, panaskan minyak.
Lumurkan campuran tepung tadi keatas udang & goreng sehingga masak. Toskan minyak apabila sudah masak & ketepikan.
udang yg telah digoreng |
SOS/KUAH :
Cairkan butter & tumis bawang putih & daun kari sehingga naik bau.
Setelah itu, masukkan susu cair & cili hijau yang telah dihiris kecil-kecil.
Tambahkan garam dan gula sebagai perasa. Tunggu sehingga sos mendidih.
** Untuk memekatkan sos, campurkan 1 sudu teh tepung jagung bersama 2 sudu besar air & tuangkan ia ke dalam sos. (Jangan terlalu banyak, nanti jadi terlampau pekat).
Apabila sos sudah masak, tutup api & tuangkan sos keatas udang yang telah digoreng tadi. Siap
BUTTERPRAWN MILK |
No comments:
Post a Comment