Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Wednesday, July 25, 2012

Kurma Daging dan Kobis


resipi utk 4 org makan ~ resipi turun temurun keluarga sebelah mak saya di JB...arwah nenek saya kalo buat ni....berpinggan-pinggan anak cucu makan :D

Bahan-bahan:


500gm daging lembu yg dipotong kiub sederhana besar (rebus dulu biar empuk ye)
3 ulas bawang merah sederhana besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
1 peket rempah kurma daging diletak 2 sudu santan cair dan gaul rata
santan dari 1 biji kelapa dibahagi 2..satu santan cair (campur 1/2 cawan air) 1 santan pekat
rempah 3 sekawan (bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih)
3 sudu kerisik
Minyak zaitun 4 sudu (saya letak minyak zaitun utk masakan daging dan santan..hilangkan kolestrol gitu) :)
air secukupnya
1 labu bawang besar dibelah 4
1/2 biji kobis di potong besar2 daunnya


Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis rempah 3 sekawan
2. masukkan bahan hirisan dan biar garing sikit
3. Letak rempah kurma..letak air sikit dalam 2 sudu dan kacau
4. Letak kerisik dan kacau..biar pecah minyak..
5. Masukkan daging yg direbus tadi dan santan cair..kacau rata
biar empuk dan pecah minyak
6. Masukkan santan pekat..kacau..kobis dan biar kobis empuk
7. Masukkan bawang besar..kacau
8. Masukkan garam, gula sikit dan biar mendidih...tutup api..siap dihidang

No comments:

Post a Comment