kalau balik kampung lalu ikut Kuala Pilah mmg permandangan kiri kanan jalan tu permandangan itik, daging dan keli salai je heheh!! tempting sungguh...maka saya pun singgah le setiap kali balik...hari tu beli daging salai kan...ni beli itik salai pula :D
itik, ayam..daging dan ikan sedang disalai...huhu! aroma menusuk kalbu :P |
inilah rupa itik salai masak lemak cili api saya |
BAHAN-BAHAN (utk 4 orang makan) :
1/2 ekor itik salai dipotong sederhana
2 inci kunyit hidup
10 batang cili padi (kalo nak pedas lagi tambah le..saya byk ni cukup..anak kecik tak makan pedas)
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
4 batang serai diketuk
garam secukup rasa
CARA-CARA :
1. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat. Perapkan dengan itik.
2. Panaskan periuk dan masukkan itik yg diperap tadi. Letak sikit air dan serai diketuk.
3. dah menggelegak sikit masuk santan cair. Kacau sikit2.
4. Menggelegak baru masuk santan pekat. kacau selalu takut pecah minyak
5. masukkan garam dan tunggu mengelegak...tutup api dan hidang :)
No comments:
Post a Comment