Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Saturday, March 19, 2011

Keli berlada


Bahan-bahan ( 4 orang )

2 ekor ikan keli sederhana besar dipotong 2 sebab kuali saya kecik je
1 keping asam gelugur/asam keping
minyak untuk menumis
secubit garam dan gula
1 batang serai dititik

BAHAN DIKISAR:

10 biji cili merah boleh tambah cili api kalau suka pedas
4 biji bawang merah

CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan keli. Gunakan limau nipis dan daun limau purut untuk hilangkan hanyir
2. Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan
3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Masukkan gula dan asam keping dan serai hingga garing.
4. Angkat dan tuang di atas ikan keli goreng tadi. Sedap! makan dengan nasi panas huhuh!! :P

No comments:

Post a Comment