Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Wednesday, October 20, 2010
Udang Masak Lemak Cili Api Tempoyak
Bahan-bahan
Bawang merah dalam 4 biji
Cili Api dalam 8 biji (ikut suka sesiapa yg suka pedas letak lebih)
(Dua-dua bahan ni ditumbuk)
Tempoyak dalam 6 sudu
serbuk kunyit secukup rasa
garam secukup rasa
Air secawan
Udang yg sudah dibasuh (ikut selera)
1 helai daun kunyit yg diracik sederhana
Cara-cara
1. letakkan air secawan di dalam periuk dan panaskan atas api yg sederhana
2. masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi (cili dan bawang merah)
3. apabila mendidih masukkan tempoyak dan kacau sebati, tambahkan kunyit utk memekatkan warna kuning
4. masukkan udang, garam dan daun kunyit..biarkan sekejap dan tutup (jgn biarkan lama sebab nanti udang kecut tak manis pula.
Hidangan utk 4 orang
Labels:
Makanan Laut,
udang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment