Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Saturday, October 23, 2010
Ikan Bakar Cicah Air Asam
Hari ni menu simple je...Ikan Bakar Cicah Air Asam
Perencah Ikan Bakar
bahan2
cili kering, bawang merah, bawang putih, air asam jawa, belacan, kunyit, garam dan minyak masak (kisar dan tumis spt sambal tumis sampai pekat dan menjadi pes)
Ikan - ikan cencaru dibuang kulit
Daun Pisang
Cara2:
Potong daun pisang segi empat tepat (ikut besar ikan) basuh dan keringkan
letak atas pinggan..lumur pes ikan bakar diatas daun pisang..letak ikan dan lumur pes pada ikan..balut ikan dan bakar..bakar dalam masa 15 minit..terbalik2 ikan...supaya masak rata di kedua2 belah
Air Asam
Bahan2
2 ulas bawang besar
5 biji cili api
1 biji cili merah
1 inci belacan
Air asam jawa
garam
perahan 2 biji limau kasturi jika suka
cara2:
Hiris bawang besar, cili api dan cili merah
letak dalam mangkuk...letak belacan..dan air asam..ramas dan gaulkan
perah limau kasturi
Labels:
Ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment