Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Thursday, September 22, 2016

Gulai terung ikan masin tumis darat



Gulai terung ikan masin tumis darat

Bahan-bahan:

Bahan A

Ikan masin (selalunya campur ikan duri + ikan talang - part tulang dan isi) saya xjumpa ikan masin ni so pakai ikan sepat 3 ekor belah 3
Sepeket rempah kari ikan Babas
3 cawan air untuk melarutkan rempah kari (anggaran untuk kuah juga)

Bahan B
Sekotak kecil santan atau 250g santan segar

Bahan C
3 biji bawang merah - dimayang nipis
5 ulas bawang putih - dimayang halus
1 inci halia - di hiris nipis
2 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan D
1 biji terung panjang - di belah kemudia potong setengah inci panjang
atau
1 biji terung bulat - di belah 6

Cara Memasak:

1. Larutkan sepeket rempah kari dalam 500ml air kosong di dalam periuk. Masukkan ikan masin. Hidupkan api dapur dan biarkan mendidih.

2. Apabila sudah mendidih, masukkan terung (bahan D) dan santan. Kacau sebati dan kawal kekuatan api agar jangan terlampau kuat.

3. Rasa gulai anda. Tambah garam jika perlu. Selalunya ikan masin dah mengeluarkan garam. Jadi selalunya saya jarang tambah garam. Jika ok, tutup api.

4. Panaskan kuali kosong dengan sedikit minyak. Tumis kesemua bahan C sehingga layu dan naik minyak. Tutup api. Tuangkan semua hasil tumisan tadi ke dalam periuk yang berisi ikan masin tadi.

5. Gaulkan bahan tumis dan gulai. Hidangkan.

6. Siap untuk di nikmati.

Resipi diambil dr
http://semulajaditerbaik.blogspot.com/2015/06/resepi-gulai-ikan-masin-tumis-darat.html?m=1

No comments:

Post a Comment