Keli Salai Masak Lomak Cili Padi
Bahan2
5 ekor ikan keli yang disalai
1 1/2 kotak santan
10 biji cili padi (ikut tahap pedas anda ye)
2 inci kunyit hidup di tumbuk
2 batang serai ~ dititik
garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
Air secukupnya utk kuah
Cara menyediakan
1. Tumbuk halus cili padi & kunyit hidup. Jerang santan, tambah air sikit utk kuah. Jgn byk sgt nanti cair. Masukkan serai, garam & bahan tumbuk hingga mendidih.
2. Masukkan asam gelugur. Sentiasa dikacau kuahnya & masak hingga nampak agak pekat.
3. Masukkan ikan keli salai & masak sambil dikacau perlahan2. Biar kuah pekat & rasa garamnya.
4. Bila dah cukup rasa bolehlah matikan api.
Selamat mencuba!
Bahan2
5 ekor ikan keli yang disalai
1 1/2 kotak santan
10 biji cili padi (ikut tahap pedas anda ye)
2 inci kunyit hidup di tumbuk
2 batang serai ~ dititik
garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
Air secukupnya utk kuah
Cara menyediakan
1. Tumbuk halus cili padi & kunyit hidup. Jerang santan, tambah air sikit utk kuah. Jgn byk sgt nanti cair. Masukkan serai, garam & bahan tumbuk hingga mendidih.
2. Masukkan asam gelugur. Sentiasa dikacau kuahnya & masak hingga nampak agak pekat.
3. Masukkan ikan keli salai & masak sambil dikacau perlahan2. Biar kuah pekat & rasa garamnya.
4. Bila dah cukup rasa bolehlah matikan api.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment