Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Tuesday, August 28, 2012

Laksa Sarawak

mentua saya ada beri pes laksa sarawak beberapa bulan lepas...dari hari ke hari nak buat tapi tak buat2...hari ni tergerak hati nak makan laksa sarawak...terus saya ke hypermarket beli bahan dan terhasillah laksa sarawak .... masakan saya....resipi dari blog masakan http://dayangjack.blogspot.com/   terima kasih di atas resipi yg marbeles ini...sedap sgt!


 Bahan-bahan:

150gm pes laksa sarawak
1 paket bihun - direndam, cuci dan dicelur
200gm udang basah
200gm santan
2 keping tauhu - digoreng dan dihiris
100gm tauge - dicelur
3 keping dada ayam - direbus dan dicarik halus
1 1/2 liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai - diketuk
1 helai daun limau purut
sedikit daun ketumbar/daun sup - diracik
4 biji limau kasturi - dibelah 2
2 biji telur - digoreng dan dihiris halus
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 sambal:
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering - direndam
1/2 inci belacan
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam jawa

cara:
  • untuk membuat sambal: kisar bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering sehingga halus
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan cili kisar sehingga pecah minyak
  • kemudian masukkan bahan2 kisar dan kacau sehingga sebati
  • masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
  • angkat dan ketepikan
  • untuk membuat kuah laksa: panaskan air sehingga mendidih
  • masukkan udang (dengan kulit dan kepalanya) dan rebus sehingga masak
  • kemudian keluarkan udang dan tapiskan air rebusan
  • masukkan semula air rebusan ke dalam periuk dan masakkan semula
  • masukkan pes laksa, cili kisar serta serai
  • masak dengan menggunakan api yang kecil dan biarkan sehingga kuah mendidih
  • masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa
  • renihkan sebentar sehingga mendidih semula
  • padamkan api
  • cara menghidang: masukkan bihun, tauge, ayam, udang dan bahan2 lain ke dalam mangkuk
  • tuangkan kuah, sambal dan hiaskan dengan daun ketumbar/sup dan perahkan limau
  • enak dimakan ketika panas
special thanks to  dayang jack
dan noreen home cooking

No comments:

Post a Comment