kena kerat 2 sebab periuk kecik :P |
belen ikan salai hari tu ada lagi...maka kita wat ikan keli salai masak lemak cili padi as menu berbuka hari ni wokeh.
BAHAN-BAHAN :
3 ekor ikan keli salai - buat sendiri pun boleh
5-7 batang cili padi ditumbuk (cili padi tu ikut tahap pedas masing2 ye...saya ada anak kecik so kureng pedas)
2 inci kunyit hidup ditumbuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit dicarik-carik
1 cawan santan pekat
1/2 cawan santan caiir
Garam secukup rasa
CARA-CARA :
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk. Masukkan santan cair.
- Panaskan periuk atas api sederhana, tunggu sampai kuah separuh menggelegak. kacau sikit2.
- Masukkan santan pekat...kacau...masuk asam keping...kacau lagi
- Masukkan ikan keli dan letak daun kunyit....kacau sikit2 (jgn kena isi ikan nanti tersiat...ikan lembut) sampai menggelegak..kena selalu kacau sebab takut pecah minyak
- Tutup api dan siap dihidang :)
No comments:
Post a Comment