BAHAN-BAHAN :
1kg Lala (tak perlu rebus) rendam...tos dan basuhkan hingga hilang pasir
2 batang serai diketuk
1/2 cawan dicampur 1/2 sudu kecil asam jawa
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR :
5 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
CARA-CARA :
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai pecah minyak.
- masukkan serai yg diketul..gaul.
- Letak sos cili, sos tomato...dan air asam jawa. kacau rata..kalau kering masukkan lagi air.
- Masukkan garam dan gula. Kacau
- Masukkan lala dan tutup periuk sampai kulit lala bertukar ke warna merah.
- Buka penutup dan gaul bagi semua masak.. kalau nak kuah cair boleh tambah air.... mengelegak..tutup api dan siap le...boleh makan :)
No comments:
Post a Comment