Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Tuesday, June 21, 2011

Ikan Pelaling Masak Kicap



BAHAN-BAHAN

6 ekor ikan pelaling dilumur dengan garam dan serbuk kunyit dan gorengkan. Angkat dan ketepikan
1 inci halia dihiris
3 biji bwg merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
sedikit air
Kicap
sedikit sos tiram
bawang besar dihiris untuk hiasan dan cili merah dibelah 4
2 sudu besar minyak masak

CARA-CARA

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan hiris sampai kekuningan. Masukkan air biar mendidih.
2. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau rata. (kalau nak pedas sikit letak sedikit sos cili)
3. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi gaul rata.
4. Masukkan bawang besar dan cili merah. Jgn letak garam sebab kicap dah masin lagi pun ikan goreng dah ada garam.
5. Menggelegak, tutup api dan angkat. Boleh dihidang

No comments:

Post a Comment