Masak lemak udang dan kacang panjang
Bahan-bahan:
Utk ditumbuk:
*3 ulas bawang merah (jika suka...saya xletak
*1 inci kunyit hidup
*5 biji cili api kalau nak pedas tambah lg
12 ekor udang sederhana
kacang panjang potong dlm seinci setengah
Santan dari sebiji kelapa buah dua bahagian. Cair (tambah air sikit) dan pati pekat
garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Cara2 Membuat:
1) masukkan santan yang cair (bukan pati) dalam periuk. Masukkan sekali bahan2 ditumbuj tadi. Hidupkan api. kacau santan tu smpai bahan tumbuk tadi sebati. Kacau sokmo supaya tak pecah minyak.
2) Lepas kuah agak menggelegak, masukkan garam n rasakan cukup atau tak (bulan pose terkecuali ye). Kalau kuah kalernya agak2 tak berapa nak kuning, tambah serbuk kunyit smpai warna dia agak cantik.
3) Masukkan sayur kacang panjang dan kacau lagi. Beberapa minit pastu baru masukkan udang.
4) Bila sayur tu dah lembut , udang dah merah dan masak, masukkan pati santan tadi.
5) Kacau seketika dan angkat.
Selamat mencuba :)
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
ReplyDeleteSilahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)