Hari bermalas2... Masak singgang ikan...regu ngan sambal belacan atau sambal kicap 😉
Bahan-bahan :
Ikan (ikut suka nak guna ikan apa), siang, cuci bersih dan toskan
1/2 biji bawang besar, dihiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk/dicincang
1 biji cili hijau (ikut kepedasan jika suka..saya xletak)
1 keping asam gelugur
Seinci kunyit dihiris
Seinci halia dihiris
2 batang serai diketuk
Air secukupnya
Garam
Serbuk kunyit jika xcukup kuning
Penyediaan :
Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, serai kunyit dan air ke dalam periuk. Jerang hingga mendidih.
Masukkan asam gelugur, garam dan serbuk kunyit
..kalau letak cili letaklah. Perlahankan api dan masak seketika.
No comments:
Post a Comment