Macam ni lah kalau anak sekolah petang....pukul 10am dah sudah masak sebelum pergi amik anak balik kafa...smlm pegi kedai nampak nangka...teringin plak nak makan...masak lemak kuning tu dah selalu tgk kan jadi kita masak nangka masak lemak putih pula..oh ye..resipi dr incik mat gebu...terima kasih incik mat..semoga dimurahkan rezeki sbb sudi share resipi
Masak lemak putih kita combine ngan ikan kembung goreng dan sambal belacan...makan 2 beranak je..kakak perkampungan upsr xbalik makan
Nak resipi...ni kopipes ye
Bahan2:
1 kg nangka muda, potong kecil dan rendam
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Air secukupnya
1 1/2 camca besar udang kering, rendam dan toskan, tumbuk kasar
5 biji bawang merah, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Garm secukup rasa
Secubit gula
CARA MEMBUATNYA
Masukkan nangka muda (toskan) ke dalam periuk bersama bawang merah hiris, bawang putih, serai titik dan juga udang kering, gaul rata.
Tuang santan cair hingga nangka tenggelam, kalau kurang tambah air.
Masak hingga mendidih, renihkan hingga nangka lembut.
Tambah daun kunyit dan pati santan. Masukkan lada hitam, garam secukup rasa dan secubit gula.
Kacau dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.
Rasa dan jika ok boleh matikan api
Makan dgn nasi, ikan goreng dan sambal belacan pun sodap :) |
No comments:
Post a Comment