Masak Lemak Udang dan Belimbing |
BAHAN-BAHAN :
- 7-8 ekor udang sederhana besar
- 10 biji belimbing buluh-dibelah 2
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 keping asam gelugor
- 1 batang serai-dititik
- Garam dan gula secukup rasa
- 5-6 biji cili padi (ikut tahap pedas anda ye)
- 1 inci kunyit hidup
- 1 helai daun kunyit diracik halus
- Tumbuk kunyit hidup dan cili padi hingga lumat.
- Masukkan bahan tumbuk, udang dan serai yang dititik dalam periuk, letak air sikit dalam 1/3 cawan. Masak atas api sederhana hingga udang merah sedikit.
- Tuang santan cair..kacau dan biar mendidih
- Masukkan santan pekat, asam gelugor, biar api kecil.
- Kemudian letak belimbing, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi hingga mendidih.
- Taburkan daun kunyit yg diracik tadi. kacau dan tutup api...dah boleh makan :)
No comments:
Post a Comment