Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Saturday, October 20, 2012

Masak Lemak Udang dan Belimbing Buluh

Masak Lemak Udang dan Belimbing
BAHAN-BAHAN :
  • 7-8 ekor udang sederhana besar
  • 10 biji belimbing buluh-dibelah 2
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 batang serai-dititik
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 5-6 biji cili padi (ikut tahap pedas anda ye)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 helai daun kunyit diracik halus
CARA-CARA :
  1. Tumbuk kunyit hidup dan cili padi hingga lumat.
  2. Masukkan bahan tumbuk, udang dan serai yang dititik dalam periuk, letak air sikit dalam 1/3 cawan. Masak atas api sederhana hingga udang merah sedikit.
  3. Tuang santan cair..kacau dan biar mendidih
  4. Masukkan santan pekat, asam gelugor, biar api kecil.
  5. Kemudian letak belimbing, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi hingga mendidih.
  6. Taburkan daun kunyit yg diracik tadi. kacau dan tutup api...dah boleh makan :)

No comments:

Post a Comment