Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Thursday, July 21, 2011

Masak Lemak Cili Api Ikan Salai dan Nenas

My mother in law baru balik dari Kapit Sarawak...saudara mara di Kapit hadiahkan banyak ikan salai. MIL pun bagi sebungkus...puas lah fikir nak masak apa...yg relatives cadangkan asam rebus mcm asam rebus ikan parang tu...tapi masak lomak pun sodap kan....jadi hari ni...saya masak masak lemak cili api ikan salai + nenas....tadaaaaa!!!! kuah kena pekat tau...bukan cair macam masak lemak cili padi ayam tu...


BAHAN-BAHAN :

1 kilo ikan salai (ikan keli salai pun tak pe)
4 cawan santan pekat
3 batang serai dititik
1-2 keping asam keping
garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

10 biji cili padi
4 cm kunyit hidup

CARA-CARA :
1. Satukan santan pekat dengan bahan yg ditumbuk tadi, asam keping dan serai.
2. Renehkan atas api perlahan dan kacau selalu supaya tak pecah minyak
3. kalau kuah tak cukup tambah santan lagi
4. Dah mengelegak (kacau selalu tau) masukkan ikan salai dan garam. Biarkan mendidih
5. Bila ikan dah lembut, tutup api dan boleh dihidangkan.

NOTE : kalau masak masak lemak cili api kuah kena kacau selalu takut pecah minyak.

No comments:

Post a Comment