Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Saturday, May 21, 2011
Stew Ayam
Bahan-bahan:
500 gm ayam dipotong kecil
daun sup dan daun bawang dipotong pendek
1 batang carrot potong bulat, panjang pun tak pe
1 biji tomato dibelah 4
3 biji jagung muda dihiris nipis
minyak zaitun untuk menumis
untuk dibancuh
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil tepung jagung (kalau tak suka tak payah letak pun tak apa)
1/2 cawan air
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan (jika suka)
garam secukup rasa...
Bahan Tumis :
5 ulas bawang merah/kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
Cara-cara:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan sehingga lembut.
4. Masukkan sayuran kecuali daun bawang & daun sup.
5. Bila dah layu masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
6. Tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti.
Labels:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment