-cara simple...cara saya :)
BAHAN-BAHAN :
Sedikit isi ayam dihiris sederhana - kalau daging pun boleh.
mee kuning dicelur ngan air panas dan toskan
udang dalam 10 ekor dibuang kepala dan ekornya...jgn lupa buang tali perut dia..
bawang besar sederhana saiznya dicincang halus
2 biji bawang merah dicincang halus
2 ulas bawang putih pun dicincang halus/Ketuk pun tak pe tapi kalo ketuk 3 ulas
1 sudu besar lada hitam - tumbuk jgn hancur sangat
3-4 sudu sos tiram
2-3 sudu sos cili
2-3 sudu sos tomato
3-4 sudu kicap manis cap kipas udang tu (aik...promote plak :P) - kalo nak tambah tak pe tapi jgn sampai itam sangat..
2 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air utk pekatkan kuah)
bunga kobis
lobak merah dihiris ikut suka saiznya
tomato belah 6
putik jagung potong menyerong
2 mangkuk air (boleh ditambah ikut suka..kalau suka kuah byk...tambah air lagi tapi tambah juga tebung jagung...ikut kepekatan kuah)
sedikit garam
taugeh (jika suka), daun sup dan daun bawang, bawang goreng...letak masa dah tuang kuah dekat mee nanti ...masa nak makan.
CARA-CARA :
1. Tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan ayam/daging kacau seketika dan kemudian masukkan air dan biar ayam empuk. Kalau kurang air tambahkan lagi.
3. Masukkan lada hitam...sos tiram..sos cili...sos tomato dan kicap. Biar mendidih.
4. Masukkan sayuran dan tepung jagung yg dibancuh dengan air. Bila agak pekat tutup api (kalau nak tambah kuah/air tak pe tapi lepas tu bancuh lagi tepung jagung...kuah kena pekat)
5. Bila nak makan curah atas mee...letak bawang goreng...cili potong..daun sup dan daun bawang...boleh makan dah :)
ni gambar sebelum diletak dalam pinggan...al maklum bulan pose...kena tunggu berbuka...nanti saya snap gambar lagi yg dah siap utk dimakan :)
SELAMAT BERBUKA :)
No comments:
Post a Comment