Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Thursday, August 11, 2011
Kerabu/Urap Pegaga + Selom
BAHAN-BAHAN :
1 ikat pegaga - buang akar..bersihkan..toskan
1 cawan kelapa parut putih
1 biji bawang besar dihiris
1 biji limau kasturi
BAHAN DITUMBUK
1/3 cawan ikan bilis, rendam 10 minit, toskan (kalau tak ada boleh ganti dengan udang geragau kering..rendam, toskan)
6 ulas bawang merah
1/2 inci belacan jika suka
3 biji cili merah
sedikit cili padi jika suka
sedikit gula
sedikit garam
CARA-CARA :
1. potong kecil-kecil ulam-ulam tadi. ketepikan.
2. Gaul kelapa bersama bahan2 tumbuk hingga rata.
3. kemudian goreng kelapa tadi tanpa minyak dalam kuali selama 3 - 4 minit.
4. tuangkan kelapa tadi atas ulam-ulaman dan bawang dan gaul rata
5. Masa nak makan nanti perah limau kasturi sikit.
dah boleh makan :)
Labels:
Kerabu,
menu ramadhan,
Sayuran,
ulam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment