BAHAN-BAHAN:
400gm daging (dihiris nipis-direbus terlebih dahulu)
2 biji kentang dibelah 4
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air rebusan daging
sedikit minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar ( dihiris kasar)
Bahan dikisar :
1/2 biji bawang besar
2 inci halia
1 biji bawang putih
2 sudu besar lada kisar ( ni kalau nak ganti dengan hirisan cili padi pun boleh)
CARA-CARA :
1. Panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lawang, kemudian curah bahan kisar tadi dan lada kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing.
2. Masukkan kicap manis dan kicap pekat, selepas itu masukkan daging, kentang dan 1/2 cawan air rebusan daging tadi.
3. tunggu sampai kuah kicap tadi menjadi pekat, masukkan garam (agak-agak) dan sudu kecil gula
4. Masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan kacau hingga bawang agak layu, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment