Resipi ini diturunkan oleh opah saya kepada menantunya, mak saya...dan diturunkan kepada kami adik beradik....masakan org perak ni :)
BAHAN-BAHAN (utk 4 org makan ye) :
9 batang serai yg diracik halus (serai kena byk) 6 ulas bawang merah, cili kering yg direndam ngan air panas (semua ni blender)
santan cair, santan pekat
1/2 ekor ayam potong sederhana boleh potong kecil pun boleh
...2 keping asam keping
serbuk kunyit (kalau suka)
garam
daun kunyit diracik halus
CARA-CARA :
1. blender serai, bawang dan cili kering letak air sikit lepas tu tuang dalam periuk...
2. hidupkan api sederhana, tenggek periuk dan letak ayam..reneh sampai mendidih.
3. masukkan santan cair...biar mendidih..kacau tau
4. masukkan santan pekat, asam keping pastu biarkan lama jugak la sampai hampir kering (kalau suka berkuah biarkan kuah byk)...letak serbuk kunyit sikit je biar ada warna dan garam...tabur daun kunyit dan hidang...
No comments:
Post a Comment