BAHAN-BAHAN :
1kg lala (rendam seketika dlm air, utk buang kekotoran, pasir)
1 batang serai (dititik)
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1kg lala (rendam seketika dlm air, utk buang kekotoran, pasir)
1 batang serai (dititik)
3 cawan santan cair
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
10 biji cili padi (suka pedas sampai berasap, tambahkan)
5 ulas bawang merah
sedikit kunyit hidup (takde kunyit hidup, kunyit serbuk pun takpe)
CARA-CARA:
2. Renehkan santan cair, bahan2 dikisar dan serai ke dalam periuk sehingga mendidih. 3.Masukkan lala dan kacau rata supaya sebati.
4. Tuang santan pekat dan kacau selalu. Biarkan kuah mendidih lagi sehingga lala betul2 masak
5. Masukkan asam keping, perasakan dengan garam. Tutup api dan bolehlah dihidangkan...
No comments:
Post a Comment