Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Tuesday, August 9, 2011
Nasi Beriyani
BAHAN-BAHAN :
(7-8 orang makan)
1 kg beras basmathi
½ kg beras wangi
Air (sukatan sama banyak dengan beras)
½ tin susu cair
2 sudu besar air limau Sunkist
1 helai daun pandan
Bahan-bahan Tumis
1 senduk minyak sapi
½ cawan minyak jagung
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
7 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 senduk rempah beriani
Dikisar halus
10 biji bawang merah
6 biji bawang putih
2 cm halia tua
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak sapi dan letak minyak jagung sekali - panaskan. masukkan daun pandan.
2. Tumiskan bahan – bahan yang telah dikisar.
3. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
4. Masukkan rempah beriani & terus tumis sampai naik bau dan pecah minyak..
5. Masukkan susu cair. Setelah hampir menggelegak masukkan 2 sudu besar air limau Sunkist.
6.Masukkan air mengikut sukatan beras.
7. Tambahkan lagi ½ cawan air.
8. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
9. Apabila menggelegak, masukkan beras. Kacau sesekali supaya tidak berkerak.
10. Apabila nasi hampir kering, kecilkan api dan tutup periuk rapat. Jangan dibuka sehingga keluar wap dari tepi tudung periuk.
Labels:
menu ramadhan,
Nasi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment