Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Thursday, April 28, 2011
Kueytiaw Seafood
BAHAN-BAHAN :
Peket kueytiaw dibasuh bersih..biar hilang minyak sikit tapi sekejap je jgn sampai lembek (toskan)
5-10 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar (ada org dia tak letak bawang merah...saya letak
4 biji bawang putih dikisar
7 ekor udang dibuang kulit, isi kerang yg sudah direbus,fish ball belah 2
1 biji telur
Seikat kucai
taugeh 20 sen dibuang ekor
Minyak untuk menumis
sedikit kicap pekat manis
sedikit garam
Cara-cara :
1. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau
2. Masukkan udang/ fish ball/ kerang dan gaul hingga empuk
3. Pecahkan telur
4. Masukkan sayuran dan mee dan gaul rata
5. Masukkan kicap (sedikit) dan gaul
6. akhirnya masukkan garam secukup rasa, gaul rata...tutup api..siap
6. Jika suka, boleh taburkan daun bawang / bawang goreng/cili merah dihiris.
Labels:
Pelbagai Mee,
sarapan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment