Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Monday, July 4, 2011

Masak lemak udang dan kacang panjang



BAHAN-BAHAN:
300g udang
5 tangkai cili padi - ditumbuk (jika suka pedas, tak payah pun tak apa)
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 labu bawang besar ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
3 batang kacang panjang dipotong dalam 2 inci
1 batang serai diketuk
1/2 helai daun kunyit dihiris
1 keping asam gelugur/asam keping
sedikit garam

CARA-CARA :

1. Didihkan santan cair, masukkan masukkan kunyit hidup yang ditumbuk
2. Masukkan bawang besar dan cili padi. kacau perlahan2. kecilkan api (kena selalu kacau nanti pecah minyak tak cantik).
3. Masukkan serai dan asam gelugur
4. Setelah mendidih, masukkan kacang dan daun kunyit.
5. Kemudian, masukkan pula udang dan garam secukup rasa.
6. Kacau dan tutup api..boleh dihidang.

(Note : udang masuk last sekali kalau tak udang kecut dan kurang manis. Sentiasa kacau masakan ini bagi mengelakkan pecah minyak)

No comments:

Post a Comment