Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Sunday, July 24, 2011

Ayam Sos tiram dengan Cendawan Shitake


Bahan-bahan :

Ayam dipotong kecil dan digoreng (letak garam dan kunyit)
4 biji bawang merah dihiris
3 biji bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
2 sudu Sos tiram
1 sudu kicap lemak manis
1 sudu serbuk lada hitam
1 inci lobak merah dihiris
Sedikit minyak masak

Cara-cara:

1. Goreng ayam sehinga separuh masak.
2. Tumiskan bahan-bahan dihiris sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram dan kicap lemak manis. Kacau.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Gaul rata. Biarkan hingga daging cukup masak.
5. Masukkan hirisan lobak merah dan cendawan. Taburkan sedikit serbuk lada hitam dan garam.
6. Gaul rata. Tutup kuali dan biarkan seketika.
7. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment