Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Tuesday, June 9, 2020

Nasi Daging



Simple menu from our humble kitchen..
.
Nasi daging pakai beras biasa je ðŸ˜Š
.
Resipi Nasi Daging (ni utk beras basmathi ya) ðŸ‘‡
.
Bahan Daging
1 kg daging - dipotong kecil dan rebus hingga empuk
.
Bahan Nasi
1 kg/ 6 pot beras Basmathi – basuh dan tos
Air - nisbah 1 beras: 1.5 air - atau ikut beras
Rempah - bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
½ tin susu cair
L
1 helai daun pandan
1 kiub pati ayam Maggi
2 biji buah tomato - potong 2 atau 4
3 sudu besar rempah kurma - sangai
.
Bahan hiris:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
.
Cara cara:
.
Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumis rempah penumis dan bahan bahan yang dihiris sehingga wangi.
Masukkan rempah kurma dan dikacau rata. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
Masukkan beras yang telah di tos dan kacau rata seketika bersama daun pandan. Ia akan menjadikan nasi cantik berderai.
Masukkan daging, air rebusan daging, susu cair dan kiub pati ayam Maggi. Jika suka, masukkan tomato yang dipotong.
Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa. Setelah masak baru dikacau nasi rata rata.
.
Resipi Kredit kepada Azie's kitchen
.
#nasidaging #nasi #resipinasi #makan2 #masak2 #homemade #homecooked #dapurkekla #masakanutara #masakanmelayu #masakanrumah #resipi #resipiringkas

No comments:

Post a Comment