Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Thursday, February 9, 2012

Nasi Daging, Kurma Daging & kobis serta air asam kerisik

Sebelum tu...nak bagitau...nasi daging tu saya beli perencah online dari seorg pengusaha di Pulau Pinang. Saya memang dah lama teringin nak makan nasi daging tapi tak pandai buat...org penang mmg pandai buat nasi daging...kalo dapat makan pun masa hari raya haji kalau kebetulan balik utara...mak mentua kakak saya yang buat..kalo tak memang kempunan lah...jadi bila tengok ada jual online saya pun try test. Sedap!! memang sedap!!

Sebab saya tak masak betul2 ikut resipi tradisional...maka tak bolehlah saya letak resipi di sini...tapi air asam dan kurma serta acar tu mmg air tangan saya.

Air asam ni mmg terkenal di utara. Kalau pergi kenduri mmg tak sah tak de. Tukang masak terkenal dikampung saya ada bagi resipi sebab saya selalu minta dia tapaw lebih utk saya kalau ada kenduri..arwah dah pakcik tu. Pak Usop...tapi kerana saya masih sekolah...very the busy-busy..kertas tu pun hilang...

dah besar ni..dah beranak pinak...dan sebab susah nak dapat makan (balik kg pun boleh kira berapa kali...) maka saya nekad nak buat sendiri...sebab nak makan punya pasal...so this is it, cara ingat-ingat lupa...

Resipi Air Asam Kerisik

1 sudu asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air suam
2 biji limau kasturi - diambil airnya

BAHAN A :
1 biji cili merah
4 biji cili api (ikut suka dan ikut tahap kepedasan...saya tak letak nanti anak tak nak makan)
1 atau 1 biji tomato samada dihiris atau dipotong dadu
1 inci belacan dibakar
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar kerisik

Bahan B (dihiris)
1 labu bawang besar
1 biji cili merah



CARA-CARA :
1. kisar bahan A
2. Gaul dengan bahan B
3. perahkan air limau kasturi dan gaul rata...

dah boleh makan :)

Resipi kurma daging + kobis tu boleh dapat disini , cuma kali ni saya tak letak tomato. Resipi Acar disini.

No comments:

Post a Comment