Saya ni jarang pagi-pagi dapat tgk tiwi....yelah...mmg sibuk..bgn 5.30a.m. dah kemas umah...mop bagai...lepas tu wat sarapan...siapkan anak skolah...en. hubby pegi keje je..operasi vakum (hari-hari ke? mop vakum ni selang sehari..alergi habuk you) dalam pukul 9 tu saya dah masak. Kalau masak ringkas...pukul 10 tu siap lah..boleh sidai kain pulak...kalo yg heavy metal..10.30a.m. just nice nak tgk Chinta..hehehe!! ala yg Fasha berlakon tu..sedeyyyy...tu pun sambil tengok sambil mengadap lap top (makcik berniaga online)
cuma kadang2 kalo malam en hubby nak belanja makan kat luar...thari saya bawak anak2 makan kat luar balik skolah...
apalah citer pasal jadual harian plak...opsss..iklan ye...
ok berbalik pada tajuk...Cendawan goreng...korang mesti pernah makan kat pasar malam kan? Sedap...Crunchy...krap krup....hehheh...ada satu hari tu...2 minggu lepas kot..tertengok 5 rencah 5 rasa (selalu mmg tak sempat) chef tu buat cendawan goreng ala pasar malam...saya pun menanamkan azam nak buat...saya ni amatle suka cendawan..puteri saya yg eisya dan en hubby pun suka...yg kureng suka yg kecik tu...dia kita wat menu lain.
Inilah hasilnya :D
BAHAN-BAHAN
1 peket cendawan...kalo ramai..buatlah 2 peket
1 biji telur
tepung kentaki
chilli flakes (paprika)
minyak utk menggoreng
CARA-CARA
- memula cuci cendawan (saya belah 2 cendawan tu) dah bersih tu keringkan..make sure betul2 kering ye...so kalo nak masak thari..pagi dah basuh dan keringkan (bawah kipas pun boleh tapi bawah tudung saji la) jgn sesekali tak basuh wokeh..nanti kena cerry berry :P
- pukul telur sebiji kasi kembang
- dalam mangkuk lain tuang tepung kentaki tu...letak serbuk cili (paprika)...garam tok sah pasal tepung kentaki tu ada garam dan...gaulkan
- celup cendawan dalam telur...celup kat tepung..balik-balikkan...goreng dalam minyak panas....huhuhu!!! dah nampak ranggup tu...angkat....
No comments:
Post a Comment