Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)
Wednesday, January 18, 2012
Asam Pedas Ikan Tenggiri
Bahan-bahan
2 potong ikan tenggiri bersaiz sederhana/besar
1 ikat daun kesum
3 batang bunga kantan
1 cawan air asam jawa
1 cawan air
1 keping asam keping
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 biji tomato dipotong 4 atau 7 ke 8 batang bendi
Dikisar
3cm belacan bakar
1 inci halia
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
9 ke 15 tangkai cili kering direndam air panas (ikut tahap pedas anda..nak pedas tambah lagi)
1 inci belacan (jika suka)
Cara-cara:
1. Tumis bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak..masukkan bunga kantan dan daun kesum...kacau...harum kan...
2. Bila dah agak garing masukkan air asam jawa..dan air..dan serbuk kunyit, asam keping
3. Masukkan ikan...biar sekejap, kalau nak kuah byk tambah air
4. Masukkan bendi dan tomato..biarkan mengelegak
5. Masukkan garam...kacau sikit-sikit je takut isi ikan pecah ..siap dihidang :)
Labels:
Ikan,
Makanan Laut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment