Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Wednesday, September 21, 2011

Pecal


BAHAN-BAHAN

Sayuran
seikat kangkung...ambil pucuk - celur dalam air panas
1 mangkuk taugeh - dicelur
2 keping tauhu - goreng dan potong kecil (dadu)
1 biji telur rebus - jika mahu
5 batang kacang panjang dipotong 1 1/2 inci - dicelur
1/2 batang timun dihiris nipis (ini tak payah celur ye)
seikat pucuk ubi - jika suka (dicelur)


Cara penyediaan sayuran :

1. Sediakan sayuran, celur dan toskan.
2. Telur rebus potong 6@4 (ikut suka)
3. ketepikan

BAHAN-BAHAN KUAH KACANG

300 gm kacang tanah
10 biji bawang merah

10 biji bawang putih

30 gm asam jawa

1 1/2 inci belacan

3/4 cawan air panas

sedikit gula - agak-agak

sedikit garam - agak-agak

Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara buat kuah kacang :

  1. Goreng kacang tanah sehingga betul-betul masak dan sejukkan...kemudian kisar sehingga halus. Ketepikan.
  2. Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
  3. Goreng bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
  4. Tumbuk/kisar kesemua bahan yang digoreng (kecuali kacang tanah sebab tadi dah kisar) tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata.
  5. Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga pecah minyak
  6. Bancuh bersama air 3/4 panas. Gaulkan rata...kalo pekat sangat tambah air
  7. Perasakan dengan garam dan gula.

No comments:

Post a Comment