BAHAN-BAHAN
Sayuran
seikat kangkung...ambil pucuk - celur dalam air panas
1 mangkuk taugeh - dicelur
2 keping tauhu - goreng dan potong kecil (dadu)
1 biji telur rebus - jika mahu
5 batang kacang panjang dipotong 1 1/2 inci - dicelur
1/2 batang timun dihiris nipis (ini tak payah celur ye)
seikat pucuk ubi - jika suka (dicelur)
Cara penyediaan sayuran :
1. Sediakan sayuran, celur dan toskan.
2. Telur rebus potong 6@4 (ikut suka)
3. ketepikan
BAHAN-BAHAN KUAH KACANG
300 gm kacang tanah
10 biji bawang merah
10 biji bawang putih
30 gm asam jawa
1 1/2 inci belacan
3/4 cawan air panas
sedikit gula - agak-agak
sedikit garam - agak-agak
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara buat kuah kacang :
- Goreng kacang tanah sehingga betul-betul masak dan sejukkan...kemudian kisar sehingga halus. Ketepikan.
- Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
- Goreng bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
- Tumbuk/kisar kesemua bahan yang digoreng (kecuali kacang tanah sebab tadi dah kisar) tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata.
- Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga pecah minyak
- Bancuh bersama air 3/4 panas. Gaulkan rata...kalo pekat sangat tambah air
- Perasakan dengan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment