Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Monday, September 19, 2011

Ayam Masak Kicap Berempah Kari

kalau balik ke temerloh, MIL saya selalu masak ni...beberapa kali saya tanya apa resipinya....MIL cuma cakap mcm biasa..letak serbuk kari je...MIL kata ini cara banjar punya ayam masak kicap...tapi puas saya google tapi tak de pula. Jadi sebab tak tahu resipi...saya buat ikut rasa saya jelah...dan alhamdulillah sama rasanya.....guddddd!!!! :D

BAHAN-BAHANNYA :
1/2 ekor ayam dipotong 6
1 inci halia ditumbuk 2 ulas bawang putih ditumbuk
4 biji bawang merah ditumbuk
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 camca besar cili giling
1 camca besar rempah kari daging babas - jadikan pes
1 biji bawang besar hiris
3 helai daun limau purut
4 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar kicap manis
sedikit cuka atau jus lemon
1 cawan air
3 batang cili hijau
2 biji tomato dibelah 4 (jika suka)
Hirisan daun bawang

CARA-CARA:

1. Lumur ayam dengan kunyit dan garam...gorengkan..angkat dan ketepikan.
2. dalam kuali lain, panaskan minyak kemudian tumis kayu manis dan bunga lawang sampai naik bau.
3. Masukkan bahan yg ditumbuk dan cili giling tumis sampai garing.
4. Masukkan rempah kari. tumis hingga harum
5. Tuangkan air dan buar mendidih.
6. Masukkan kicap. Masak sampai pekat.
7. Tambahkan cili hijau, bwang besar, cuka dan gaul rata.
8. Tutup api dan hiaskan.

No comments:

Post a Comment