Asam Pedas Ikan Tenggiri
Bahan-bahan :
3 potong ikan tenggiri~ dibersihkan
1/2 ikat daun kesom
1 kuntum bunga kantan~dipotong 4
1 sudu kecil halba
Kacang bendi
(jika ada)
2 biji tomato dipotong 4
asam jawa
dibancuh dengan semangkuk besar air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan Kisar
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
20 tangkai cili kering~direndam dalam air panas
5 biji cili api
(jika suka)
1 inci belacan
Cara-cara :
1. Tumis bahan kisar dan halba hingga garing.
2. Asam jawa dicampurkan dengan 1 mangkuk air. Masukkannya ke dalam bahan tumis tadi. Biarkan mendidih
3. Masukkan ikan, daun kesom dan bunga kantan. Masak sehingga kuah sikit kering
4. Masukkan garam dan bendi/tomato. Bila bendi/tomato sudah layu, angkat.
No comments:
Post a Comment