Resipi ini pemberian kakak sayaBahan-bahan1 tin sardin/macarel kecil - cap ayam (ambil ikannya sahaja. Sos buang)
1 labu bawang besar di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
1/2 inc halia di hiris
2 biji cili hijau- belah dua
1 biji cili merah - belah 2
1 biji tomato - belah enam
Sesudu besar asam jawa dibancuh dengan 3/4 cawan air
sedikit garam
Cara-cara1. gorengkan ikan sardin dengan minyak sedikit (grill). Bila dah garing, angkat.
2.Tumis bahan dihiris hingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, tomato, cili-cili dan masukkan garam secukup rasa.
4. Tuang atas sardin tadi. Siap, boleh makan dah :)
sardin oh sardin.. memang sedap :)
ReplyDeleteRecently: ujung menGGu di Taman Rimba Kanching
sedapkan sardin...buat sambal pun sedap..masak kicap pun sedap....
ReplyDelete