Tuesday, October 18, 2011
Kebab Daging BBQ
entry ni sudah agak basi..sebab saya buat ni masa raya hari tu...sebab sibuk lupa nak post huhuhu!!
BAHAN-BAHAN
untuk perap daging :
1 kilo daging batang pinang dipotong tebal (agak-agak..jgn tebal sgt) - bersihkan
sos tiram 4 sudu
sos lada hitam 4 sudu
dan sos BBQ 5 atau 6 sudu
(kuantiti - agak-agak tapi kalo tak nak pedas jgn letak sos lada hitam byk)
2 inci halia ditumbuk
4 ulas bwg putih ditumbuk
sedikit oregano
gaulkan semua bahan dan perap selama 3-4 jam
Bahan lain :
sepeket tomato ceri
capsicum
bawang besar dibelah 4
Cara-cara:
Cucukkan daging, capsicum dan bawang berselang seli dan akhirnya tomato ceri. Bakar :)
Tuesday, October 4, 2011
Kueytiaw Goreng
BAHAN-BAHAN :
Peket kueytiaw dibasuh bersih..biar hilang minyak sikit tapi sekejap je jgn sampai lembek (toskan)
5-10 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar (ada org dia tak letak bawang merah...saya letak
4 biji bawang putih dikisar
sepeket fish ball (belah 4)
sedikit isi ayam
1 biji telur
Seikat kucai
taugeh 20 sen dibuang ekor
Minyak untuk menumis
sedikit kicap pekat manis
sedikit sos tiram
sedikit garam
Cara-cara :
1. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau
2. Masukkan fish ball isi ayam dan gaul hingga empuk, masukkan sos tiram
3. Pecahkan telur
4. Masukkan sayuran dan kueytiaw dan gaul rata
5. Masukkan kicap (sedikit), dan gaul
6. akhirnya masukkan garam secukup rasa, gaul rata...tutup api..siap
6. Jika suka, boleh taburkan daun bawang / bawang goreng/cili merah dihiris.