Terima kasih kerana sudi follow blog saya :)

Saturday, October 20, 2012

MEE SUP AYAM



BAHAN-BAHAN :

1/2 ekor ayam di stim dan kemuadian digoreng dan disiat isinya - ketepikan
1 peket rempah sup digaul dengan 2 sudu air - buat pes
2 inci halia ditumbuk
1 sudu lada hitam ditumbuk
4 biji bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 liter stok ayam
1 pokok daun sup dan daun bawang dihiris
rempah 3 beradik
bawang goreng
Air secukupnya
kunyit
garam
1 peket sup bunjut (jika suka)
1 peket mee kuning yang dicelur

CARA-CARA:
1. tumis rempah tiga beradik, kemudian tumis bahan tumbuk sampai naik bau
2. masukkan rempah sup..kacau sampai pecah minyak
3. Masukkan air stok ayam...kalo kuah sikit tambah air biasa, biar menggelegak. tutup api.
4. Masukkan garam..dan letak sup bunjut


Sambal Kicap :

2 ulas bawang putih-goreng tanpa minyak
5 biji cili api (ikut tahap kepedasan)- goreng tanpa minyak
Kicap secukupnya
2 biji limau kasturi - ambil jusnya

tumbuk bawang putih dan cili api..letak kicap secukupnya dan perah limau kasturi


hidang dalam pinggan mee dan tuang kuah..kemudian letak ayam yg disiat tadi, hirisan daun sup dan daun bawang dan bawang goreng

Masak Lemak Udang dan Belimbing Buluh

Masak Lemak Udang dan Belimbing
BAHAN-BAHAN :
  • 7-8 ekor udang sederhana besar
  • 10 biji belimbing buluh-dibelah 2
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 batang serai-dititik
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 5-6 biji cili padi (ikut tahap pedas anda ye)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 helai daun kunyit diracik halus
CARA-CARA :
  1. Tumbuk kunyit hidup dan cili padi hingga lumat.
  2. Masukkan bahan tumbuk, udang dan serai yang dititik dalam periuk, letak air sikit dalam 1/3 cawan. Masak atas api sederhana hingga udang merah sedikit.
  3. Tuang santan cair..kacau dan biar mendidih
  4. Masukkan santan pekat, asam gelugor, biar api kecil.
  5. Kemudian letak belimbing, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi hingga mendidih.
  6. Taburkan daun kunyit yg diracik tadi. kacau dan tutup api...dah boleh makan :)